måndag 24 januari 2011

Citron & Marängpaj

citron & marängpaj


Det här behövs för 6-8 port:

2 1/2 dl vetemjöl

1 1/2 msk florsocker

125 g smör eller margarin

1 äggula

ev 1 msk kallt vatten

Citronkräm:

2 dl mjölk (3%)

rivet skal och pressad saft av 1 citron

2 ägg

2 äggulor

3/4 dl strösocker

2 msk maizenastärkelse

Maräng:

3 äggvitor

1 1/4 dl socker

Ugn: 200°


Gör så här:

Blanda samman mjöl och florsocker. Tillsätt matfettet och finfördela till en grynig massa. Tillsätt äggulan och arbeta raskt ihop till en deg. Tillsätt ev kallt vatten så att degen blir smidig. Tryck ut degen i en pajform, nagga bottnen och låt den stå kallt, ca 30 minuter. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen, ca 10 minuter.

Häll ingredienserna till krämen i en tjockbottnad kastrull. Sjud krämen under vispning på svag värme tills den tjocknar. Den får inte koka! Ta kastrullen från värmen och låt krämen kallna. Rör i den några gånger under tiden. Häll citronkrämen i det förgräddade pajskalet.

Vispa äggvitorna, först försiktigt. Vispa med högre hastighet och tillsätt socker, lite i taget.

Vispa smeten till den är ett hårt skum. Bred marängen över citronkrämen.

Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter eller tills marängen har fått färg. Servera pajen ljummen!


3 kommentarer:

  1. åh nu blir h glad!!! han älskar den där. fast undra om det är farligt att försöka sig på.=)ser himla mumsigt ut.

    SvaraRadera
  2. Å, den måste jag prova baka!

    SvaraRadera

Tack för att du skriver en rad! ❤