torsdag 16 december 2010

Marängens saffransbullar!


Här bjuder jag på receptet till Marängens goda Saffransbullar!

DEG:
2 kuvert saffran
150 g smör
50 g jäst för söta degar
1/2 burk kesella (à 250 g)
2 dl strösocker
1 ägg
1/2 tsk salt
19-20 del vetemjöl (1140-1200 g)

FYLLNING:
100 g smör, rumsvarmt
500 g mandelmassa

PENSLING:
1 ägg och pärlsocker

1. Stöt saffran med 1 tsk socker.
2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt degvätskan bli fingerljum (37°).
3. Finfördela jästen i en bunke och häll den fingerljumma degvätskan över.
4. Blanda ner saffran, kesella, socker, ägg och salt. Tillsätt det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg. Strö över lite mjöl och låt jäsa ca 50 minuter.
5. Ta upp degen och kavla ut till två stora rektanglar. Hyvla eller riv mandelmassan och täck degen med den. Rulla ihop. Skär i 2-3 cm tjocka skivor och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
6. Jäs ca 30 minuter under duk. Sätt ugnen på 250°.
7. Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i ugnen ca 8 minuter.


Om du vill göra mandelmassan själv så har du ett fint recept här:

Blir ca 400 g Mandelmassa:
2 1/2 dl sötmandel
2 1/2-3 dl florsocker
1/2 äggvita
2 tsk vatten

Mal mandel fint, tillsätt socker och äggvita.
Spä ev med lite vatten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du skriver en rad! ❤